Roken en het gebruik van alcohol of drugs vlak voor of tijdens de zwangerschap kan nadelige gevolgen hebben. Voor je eigen gezondheid maar ook voor de ontwikkeling en gezondheid van je baby. Toch kan het moeilijk zijn hier mee te stoppen. Bespreek dit gerust met ons, we willen je graag helpen en hebben geen oordeel. Tijdens het intakegesprek komt dit ook ter sprake. Hieronder kun je wat meer lezen over de risico’s.

Alcohol

We adviseren je om vanaf het moment dat je zwanger wilt worden geen alcohol meer te gebruiken. Dat geldt voor zowel vrouwen als mannen. Bij mannen verzwakt alcohol het zaad: het aantal zaadcellen neemt af en het aantal afwijkende zaadcellen neemt toe. Dus om het ontstaan van een zwangerschap te bespoedigen, kunnen mannen beter niet drinken.

De periode vlak vóór de bevruchting en de eerste maanden van de zwangerschap zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de baby. Alcohol is schadelijk voor een ongeboren baby. Een veilige hoeveelheid is voor alcohol niet te geven. Bij een gebruik van minder dan één glas alcohol per dag zijn er al aanwijzingen dat het een ongunstig effect kan hebben op de zwangerschap in de vorm van miskramen, foetale sterfte en vroeggeboorte. Tevens zijn er aanwijzingen dat minder dan één glas alcohol per dag negatieve gevolgen kan hebben op de psychomotorische ontwikkeling van de baby. Lees meer over alcohol en zwangerschap op www.stap.nl en www.medicinfo.nl/ .

Roken

Roken heeft een negatieve invloed op je vruchtbaarheid. Je bent dertig procent minder vruchtbaar en de kans dat het een jaar of langer duurt voor je zwanger bent is drie keer groter dan bij vrouwen die niet roken. Niet alleen vrouwen hebben een verminderde vruchtbaarheid. Als je man rookt is de hoeveelheid zaadcellen in het sperma verminderd. Bovendien zijn de zaadcellen minder beweeglijk dan bij een niet-rokende man. Die beweeglijkheid is nodig om de eicel te kunnen bereiken. Daarnaast heeft een rokende man 50% meer kans op impotentie dan een niet-roker.

De periode vlak vóór de bevruchting en de eerste maanden van de zwangerschap zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de baby. Tabak bevat schadelijke stoffen die zorgen voor een verminderde doorbloeding van de placenta. Doordat er daarom minder voedingstoffen en zuurstof naar de baby gaan, groeit en ontwikkelt de baby minder goed. Baby´s van rokende moeders worden vaker te vroeg geboren met een groeiachterstand. Ook verhoogt roken tijdens de zwangerschap het risico op een miskraam, een te laag liggende placenta met mogelijk bloedingen tot gevolg en een loslatende placenta. Lees hierover meer op www.rokeninfo.nl.

Drugs

Indien je een kinderwens hebt en jij/of je partner (wel eens) drugs gebruikt, dan is het van belang dat jij/of je partner daar (beiden) mee stopt vóórdat je zwanger wordt. Het gebruiken van drugs is een risico voor het ongeboren kind. Stoppen tijdens een zwangerschap kan ontwenningsverschijnselen bij het kind veroorzaken en schadelijke effecten kunnen al zijn opgetreden. Je moet daarom al vóór je zwanger bent stoppen. Bespreek dit met je huisarts. De huisarts kan er voor zorgen dat je daarbij hulp krijgt.