Na de miskraam kun je je letterlijk en figuurlijk leeg voelen. Je zult zowel lichamelijk als emotioneel moeten herstellen.

Lichamelijk

Na een miskraam herstelt het lichaam zich meestal binnen 6 weken. Je kunt een tijdje moe en lusteloos zijn. Dit komt ook doordat de hormoonspiegel weer verandert. De eerste 1 – 2 weken kan je nog wat bloedverlies en bruinige afscheiding hebben. De volgende menstruatie kan na ongeveer 4-6 weken weer op gang komen. Mocht je een zwangerschapswens hebben; je hoeft na een miskraam geen menstruatie-cyclus af te wachten om weer zwanger te worden.

Emotioneel

Vrouwen reageren verschillend op een miskraam. Waar de een al snel weer het gewone leven oppakt heeft de ander meer tijd nodig om het te verwerken. Reacties kunnen variëren van ‘jammer’ tot ‘het ergste wat me ooit is overkomen’.

Er is bij iedereen wel een gevoel van gemis, iets waar al plannen voor werden gemaakt en wat nu is gestopt. Logisch dat daar even tijd voor nodig is, zeker wanneer het een heel erg gewenste zwangerschap was. Gevoelens van jaloezie naar vrouwen waar wel de zwangerschap doorgaat zijn niet vreemd. De vraag waarom het misging kan je bezighouden. Weet dan dat je er niets aan hebt kunnen doen.

De gedachte dat zwanger worden in elk geval mogelijk is gebleken, is soms een steun. Je kunt door alle emoties last hebben van vermoeidheid, slapeloosheid en een verminderde eetlust.

Neem de tijd en geef aandacht aan het emotionele herstel.

In deze gratis online folder van Cindy Kirkilis-Kramer kun je hier meer over lezen: Emotioneel herstel na een miskraam

Vertellen of niet

Als je je zwangerschap vroeg wereldkundig hebt gemaakt, kun je de miskraam delen met de mensen die op de hoogte zijn van je zwangerschap. Zij kunnen met je mee leven en dat is wel zo prettig. Misschien weten alleen jij en je partner over de miskraam en wil je niet dat anderen op de hoogte zijn van je miskraam. Aan de andere kant: je kunt waarschijnlijk wel wat medeleven gebruiken. Het kan prettig zijn over de miskraam te praten, zowel met elkaar als met anderen (die hetzelfde hebben meegemaakt) of met ons.

Voor sommigen is het moeilijk om om te gaan met iemand die een miskraam heeft gehad.

Zij kunnen misschien wat hebben aan de gratis folder van Cindy Kirkilis-Kramer:  Een dierbare heeft een miskraam gehad

Meer informatie

Wil je meer lezen of weten waar je terecht kan voor meer ondersteuning bij de verwerking van de miskraam kijk dan op deze websites:

www.pureloss.nl

www.steunpuntnova.nl 

www.deverloskundige.nl

www.isala.nl/miskraam