Soms nemen zwangerschapsverschijnselen zoals gespannen borsten en ochtendmisselijkheid af vlak voor een miskraam. Daarnaast kunnen vaginaal bloedverlies en soms wat menstruatieachtige pijn bij een jonge zwangerschap de eerste tekenen zijn van een dreigende miskraam.
In de helft van de gevallen is dit onschuldig en komt dit bijvoorbeeld door de innesteling van de bevruchte eicel in de baarmoeder of is het een kleine bloeding van de baarmoedermond (bijvoorbeeld na het vrijen of door harde ontlasting). Dit heeft gelukkig geen invloed op de zwangerschap of de gezondheid van de baby.
Meestal komt een miskraam na het eerste bloedverlies binnen een aantal dagen vanzelf op gang. Soms duurt dit een week tot enkele weken. Geleidelijk krijg je buikkrampen die steeds heviger worden en neemt het bloedverlies toe, zoals bij een hevige menstruatie. Soms verlies je dan ook bloedstolsels. Daarbij verlies je ook het vruchtje. Wanneer je het vruchtje verloren hebt, wordt de pijn vrijwel meteen minder. Het bloedverlies vermindert snel en is vergelijkbaar met de laatste dagen bloedverlies van een menstruatie.
Als je denkt dat je een miskraam krijgt, kun je ons altijd bellen. Het is logisch dat je onzeker en verdrietig bent, we kunnen je uitleg geven. We zullen ook aan de hand van je klachten en zwangerschapsduur bepalen of op dat moment het maken van een echo zinvol is, of dat het verstandiger is even af te wachten. In sommige gevallen komen we bij je thuis.
Bel ons in elk geval bij:
- hevig bloedverlies (meer dan tijdens een normale menstruatie)
- koorts boven 38,5 graden
- aanhoudende buikpijn
Download hier de gratis folder van Cindy Kirkilis-Kramer: praktische tips bij een miskraam
Vruchtje zonder kloppend hartje
Soms zien we bij de eerste echo een vruchtje zonder kloppend hartje. Of een vruchtzakje zonder vruchtje. Soms is het meteen duidelijk dat de zwangerschap zich niet goed verder ontwikkelt en soms kan daar wat twijfel over zijn, misschien ben je toch minder ver zwanger dan gedacht? We maken dan vaak na enige tijd opnieuw een echo, dan zal duidelijk zijn of het wel of niet goed gaat. Zo niet is dit natuurlijk een verdrietig moment. We geven je informatie over hoe het verder gaat en beantwoorden jullie vragen. Er is altijd tijd om rustig naar huis te gaan en het bericht even te laten bezinken voordat je beslist wat je verder zou willen. De meeste vrouwen wachten ook eerst even af of de miskraam alsnog spontaan op gang komt. Hoe lang je dit afwacht bepaal je natuurlijk zelf.
Naast het afwachten op een spontaan beloop zijn er nog twee mogelijkheden om de miskraam op gang te brengen.
Medicijnen
Door tabletten in de vagina in te brengen kan een miskraam opgewekt worden. De miskraam verloopt dan hetzelfde als een spontaan op gang gekomen miskraam. Voor deze medicijnen ga je naar de gynaecoloog. Je kunt vervolgens de miskraam thuis afwachten. De medicijnen werken niet altijd: bij ongeveer de helft van de vrouwen komt de miskraam niet op gang en is alsnog een curettage nodig. Na het gebruik van de medicatie is het advies om een hele cyclus te wachten voordat je opnieuw zwanger raakt zodat alle medicatie uit je lichaam is.
Curettage
Een curettage is een kleine operatieve ingreep. De baarmoederholte wordt hierbij via de vagina schoongemaakt. De ingreep duurt ongeveer 10 a 15 minuten. Je krijgt een korte narcose, zodat je niets van de ingreep merkt. Een curettage is een ingreep met een zeer klein risico op complicaties.
Als je meer wilt weten over de behandeling met medicijnen of een curettage kun je dit hier lezen (website Isala Klinieken Zwolle)