Als je zwanger bent kun je je digitaal of telefonisch bij ons aanmelden. We maken dan een afspraak voor een intake gesprek op de praktijk, dit kan binnen een week nadat je je hebt aangemeld al. Voor deze afspraak plannen we 45 minuten. Wil je hiervoor het volgende meebrengen:
-legitimatiebewijs
-medicijnen die je gebruikt
Tijdens deze intake maken we kennis, bespreken hoe het met je gaat, je cyclus, je gezondheid, eventuele ziekten of erfelijke aandoeningen in jullie familie. (Vraag hierover eventueel informatie aan je familie of bij je huisarts). Als je dat wil kunnen we ook een echo maken. Meestal is dit een uitwendige echo, soms een inwendige (vaginale) echo. Omdat in een prille zwangerschap (voor 6 weken) nog niet zoveel te zien is en het hartje nog niet klopt is het ook een optie om te wachten tot de volgende controle met het maken van een echo.
We geven je voorlichting over prenatale screening en informatie over de volgende controles. Je krijgt informatiefolders mee.
Rond 8-9 wk kunnen we een vitaliteitsecho inplannen, je ziet het hartje nu wel kloppen en we kunnen het kindje opmeten. Je kijkt zelf mee op een groot scherm.
Mocht het zo zijn dat we zien dat de prille zwangerschap zich niet goed ontwikkeld, er geen hartje klopt en we vaststellen dat je een miskraam krijgt dan zullen we je natuurlijk ook bij deze verdrietige gebeurtenis begeleiden.
Na de vitaliteitsecho maken we een nieuwe afspraak tussen 10-12 weken zwangerschap. We bespreken dan uitgebreid de mogelijkheden van prenataal onderzoek. Ook kun je aangeven of je wil starten met Centering Zwangerschap (lees hier meer over). We kunnen nu ook een termijn echo maken waarbij we de exacte duur van de zwangerschap vaststellen en de uitgerekende datum bepalen.
We kunnen je bloeddruk meten en bloedonderzoek doen.
Als uit dit bloedonderzoek blijkt dat je baby kans heeft ziek te worden, kun je je vaak laten behandelen om zo de baby te beschermen. Net als alle onderzoeken gebeurt ook bloedonderzoek alleen met jouw toestemming.
Het laboratorium onderzoekt je bloed op:
- Hemoglobinegehalte/ijzergehalte
- Bloedgroepen ABO
- Rhesus D
- Rhesus c
- Andere antistoffen tegen rode bloedcellen
- Syfilis (lues)
- Hepatitis B
- HIV
- Op indicatie wordt ook je glucosewaarde bepaald.
Voor meer informatie over het bloedonderzoek zie: www.deverloskundige.nl
Na de eerste twee afspraken horen we graag van je welke vorm van zorgverlening bij jou past en jouw voorkeur heeft. Je kiest voor Centering Zwangerschap, óf voor individuele controles.
Tijdens deze vervolgcontroles bespreken we hoe het met je gaat, horen we graag waar je zorgen liggen en hoe je tegen bepaalde dingen aankijkt. We bespreken jullie wensen rondom de bevalling. Tevens kunnen we door uitwendig onderzoek te doen, voelen hoe de baby groeit en als je wil ook naar het hartje luisteren. Soms is er een indicatie voor extra (bloed-) onderzoek of een extra echo, we zullen dit dan met je bespreken en samen een plan maken.
Je krijgt in de loop van de zwangerschap informatie van ons over o.a. de volgende onderwerpen:
- gezonde leefstijl
- veel voorkomende zwangerschapsklachten, wat is normaal en wanneer bel je ons?
- het voelen bewegen van je baby
- hoe bereid je je voor op de bevalling
- het maken van een bevalplan, je wensen en verwachtingen
- de plaats van je bevalling, thuis of in het ziekenhuis
- wanneer te bellen voor de bevalling
- hoe om te gaan met pijn bij de bevalling
- wat als het anders loopt, gang van zaken in het ziekenhuis
- de kraamtijd en borstvoeding geven