Wij bieden in onze praktijk ook zwangerschapszorg in de vorm van Centering Zwangerschap aan. We zullen dit bij de intake met je bespreken zodat je daarna zelf kan kiezen wat het beste bij je past.

Centering Zwangerschap is een vorm van zorg waarbij zwangeren onder begeleiding van een verloskundige samenkomen voor de zwangerschapscontrole.

Tijdens deze bijeenkomsten bespreken we samen op een leuke manier heel veel onderwerpen die belangrijk voor je kunnen zijn tijdens de zwangerschap. Het grote voordeel hiervan is dat er veel meer tijd beschikbaar is. Een bijeenkomst duurt twee uur i.p.v een kwartier tijdens het spreekuur. Deze tijd vliegt om en de bijeenkomsten zijn vaak erg gezellig!

Wij zijn er allemaal van overtuigd dat dit de beste zorg is en begeleiden met veel plezier de groepen. Inmiddels zijn er al bijna 100 groepen gestart in onze praktijk en starten we elke 4-5 weken een nieuwe groep.

Hoe gaat het in de praktijk?

De eerste drie controles waarin de intake plaatsvindt en de echo’s gemaakt worden, zullen individuele contacten blijven. Voor de daaropvolgende controles (vanaf ongeveer 15 weken zwangerschap) word je, als je kiest voor Centering Zwangerschap ingedeeld in een groep met 8 à 10 andere zwangeren die rond dezelfde tijd zijn uitgerekend.

Je komt met deze groep 9 keer samen in de zwangerschap. Aan het einde van de zwangerschap volgen er nog een of enkele individuele controles. De laatste bijeenkomst is als iedereen is bevallen en dan neem je ook je baby mee.

De eerste vier bijeenkomsten zijn om de vier weken en de volgende vijf zijn om de twee weken. Een bijeenkomst duurt twee uur en vindt plaats op een vast tijdstip en locatie. Tijdens een bijeenkomst vindt de medische zorg zoals controle van de bloeddruk en de groei van de baby plaats en verzamel je heel veel informatie.

Centering Zwangerschap komt van oorsprong uit Amerika en wordt voor Nederland ontwikkeld door TNO in nauwe samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen en de afdelingen Public Health en Verloskunde van de universiteit Leiden. Kijk voor meer informatie op: www.centeringzorg.nl