Wij bieden in onze praktijk ook zwangerschapszorg in de vorm van Centering Zwangerschap aan. We zullen dit bij de intake met je bespreken zodat je daarna zelf kan kiezen wat het beste bij je past.

Centering Zwangerschap is een vorm van zorg waarbij zwangeren onder begeleiding van een verloskundige samenkomen voor de zwangerschapscontrole. Tijdens deze bijeenkomsten bespreken we samen op een leuke manier heel veel onderwerpen die belangrijk voor je kunnen zijn tijdens de zwangerschap. Het grote voordeel hiervan is dat er veel meer tijd beschikbaar is. Een bijeenkomst duurt twee uur i.p.v een kwartier tijdens het spreekuur. Deze tijd vliegt om en de bijeenkomsten zijn vaak erg gezellig! Wij zijn er allemaal van overtuigd dat dit de beste zorg is en begeleiden met veel plezier de groepen. Inmiddels zijn er al meer dan 90 groepen gestart in onze praktijk en starten we elke 4-5 weken een nieuwe groep.

 

Hieronder wat uitspraken van onze Centering Zwangerschap deelneemsters:

“Met Centering Zwangerschap heb ik enorm veel kennis op gedaan, nieuwe mensen ontmoet en ben ik bovengemiddeld klaar voor de kraamtijd (en daarna). Niet in 15 minuten klaar en buiten staan, maar 2 uur met gelijkgestemden brainstormen, praten en nadenken over onderwerpen rondom zwangerschap, bevalling en daarna. Het is een feest om naar de bijeenkomsten te gaan.” 

“Leuk om in een groep te zijn. Ik vond het in het begin wel wennen, maar later erg leuk. Ook om verhalen van anderen te horen.” 

“In de groep kan je veel dingen gemakkelijker bespreken omdat je een vertrouwensband met elkaar hebt opgebouwd.”

“Ik hou ervan dat er een vastgesteld programma met planning is.” 

“Ik vind het fijn dat je met andere vrouwen gevoelens kunt delen en leert wanneer het wel/niet belangrijk is om de verloskundige te bellen”

“De leuke mensen, ik kan leren van anderen, betrokkenheid bij elkaar, ik kan mijn verhaal kwijt, er wordt naar me geluisterd, ik kan anderen steunen.”

“Tjonge wat vliegt 2 uur toch altijd om!”

Een groep wordt begeleid door een van onze verloskundigen en een kraamverzorgster. Het unieke aan Centering Zwangerschap is de groepsdynamiek: alle aanwezigen hebben hun eigen inbreng, ondersteunen elkaar en vullen elkaar aan. Het bespreekbaar maken van zorgen, ervaringen en vragen in groepsverband stimuleert je tot het stellen van vragen die jou bezig houden. Daarnaast creëert het de mogelijkheid tot het vormen van contacten. Wij merken, dat sinds wij deze vorm van zorg bieden, vrouwen zich veel beter voorbereid voelen op de bevalling en de kraamtijd, doordat ze meer kennis hebben, minder stress ervaren en zichzelf sterker voelen. Daarnaast zien we dat de vrouwen die Centering Zwangerschap hebben gedaan langer borstvoeding geven en minder vaak depressieve gevoelens hebben na de bevalling. Dit komt ook uit onderzoek naar voren.

 

Hoe gaat het in de praktijk?

De eerste drie controles waarin de intake plaatsvindt en de echo’s gemaakt worden, zullen individuele contacten blijven. Voor de daaropvolgende controles (vanaf ongeveer 15 weken zwangerschap) word je, als je kiest voor Centering Zwangerschap ingedeeld in een groep met 8 à 10 andere zwangeren die rond dezelfde tijd zijn uitgerekend. Je komt met deze groep 9 keer samen in de zwangerschap. Aan het einde van de zwangerschap volgen er nog een of enkele individuele controles. De laatste bijeenkomst is als iedereen is bevallen en dan neem je ook je baby mee. De eerste vier bijeenkomsten zijn om de vier weken en de volgende vijf zijn om de twee weken. Een bijeenkomst duurt twee uur en vindt plaats op een vast tijdstip en locatie. Tijdens een bijeenkomst vindt de medische zorg zoals controle van de bloeddruk en de groei van de baby plaats en verzamel je heel veel informatie.

Centering Zwangerschap komt van oorsprong uit Amerika en wordt voor Nederland ontwikkeld door TNO in nauwe samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen en de afdelingen Public Health en Verloskunde van de universiteit Leiden. Kijk voor meer informatie op: www.centeringzorg.nl