Wij bieden in onze praktijk ook Centering Zwangerschap aan.

Centering Zwangerschap is een vorm van zorg waarbij zwangeren in een vaste groep onder begeleiding van een verloskundige en een kraamverzorgende samenkomen voor de zwangerschapscontrole.

Tijdens deze bijeenkomsten bespreken we samen op een leuke manier heel veel onderwerpen die belangrijk voor je kunnen zijn tijdens de zwangerschap. Het grote voordeel hiervan is dat er veel meer tijd beschikbaar is. Een bijeenkomst duurt twee uur i.p.v 15 minuten tijdens het spreekuur. Deze tijd vliegt om en de bijeenkomsten zijn vaak erg gezellig!

Wij zijn er allemaal van overtuigd dat dit de beste zorg is en begeleiden met veel plezier de groepen. Inmiddels zijn er al meer dan 100 groepen gestart in onze praktijk en starten we elke 4-5 weken een nieuwe groep.

Hoe gaat het in de praktijk?

Na de intake en de termijnecho word je ingedeeld in een groep van 8 à 10 zwangeren die rond dezelfde tijd zijn uitgerekend.

Je komt met deze groep 9 keer samen in de zwangerschap., de eerste keer als je rond de 15 weken zwanger bent. Aan het einde van de zwangerschap volgen er nog een of enkele individuele controles. De laatste bijeenkomst is na de bevalling en dan neem je ook je baby mee.

De eerste vier bijeenkomsten zijn om de vier weken en de volgende vijf zijn om de twee weken. Een bijeenkomst duurt twee uur en vindt plaats op een vast tijdstip en locatie. Tijdens een bijeenkomst vindt de medische zorg plaats zoals het meten van je bloeddruk en het controleren van de groei van de baby. Daarna bespreken we volgens een vast programma verschillende onderwerpen. De zwangerschap is vaak een periode waarin je andere keuzes gaat maken. Waar en hoe wil je bevallen? Welke voeding ga je je baby straks geven? Ga je meer of minder werken? Zo zijn er nog veel meer dingen waar je over moet nadenken. Dit zijn allemaal onderwerpen die aan bod zullen komen.

Daarnaast kan het fijn zijn om andere vrouwen te spreken die net zo ver zwanger zijn als jij, je gaat samen op, kunt steun en gezelligheid vinden. Anderen stellen vaak andere vragen of hebben andere ideeën waar je wat aan kan hebben als je je eigen keuzes gaat maken.

Centering Zwangerschap komt van oorsprong uit Amerika en wordt voor Nederland ontwikkeld door TNO in nauwe samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen en de afdelingen Public Health en Verloskunde van de universiteit Leiden. Kijk voor meer informatie op: www.centeringzorg.nl