Op het spreekuur bespreken we hoe een normale bevalling kan verlopen, ook bespreken we hoe en wanneer je ons kan bellen als de bevalling zich aandient. Deze adviezen worden dan persoonlijk afgestemd.

Zolang jij je goed voelt en de weeën goed kunt opvangen, kun je gerust je gang gaan. Wacht af wat er gaat komen en geef het de tijd. Probeer maar wat prettig is; wissel wat af van houding en zoek de warmte en ontspanning. Ga regelmatig even plassen en eet en drink gerust wanneer je daar zin in hebt

Als er een moment komt dat je graag contact met ons wil, voor overleg, tips, of je hebt de wens dat we naar je toe komen, kun je ons altijd bellen. (Het is niet nodig om al vroeg te bellen om te vertellen dat het lijkt te beginnen zodat wij daar rekening mee kunnen houden, degene die dienst heeft is er altijd op voorbereid dat zij gebeld kan worden voor een bevalling en kan dus op elk moment naar je toe komen, wij zijn dit gewend.)

Tijdens een eerste bezoek kunnen we zien in hoeverre de bevalling is begonnen of hoe het vordert. Ook kunnen we samen kijken welke begeleiding je op dat moment nodig hebt. 

Mocht je behoefte hebben aan een richtlijn wat betreft beladviezen dan zou je onderstaande aan kunnen houden:

Je mag ons hiervoor bellen op onze diensttelefoon, je krijgt dan rechtstreeks de dienstdoende verloskundige aan de lijn:

06-54276359

Als je voordat je 37 weken zwanger bent weeën krijgt of vruchtwater verliest bel ons dan altijd meteen.

Vanaf 37 weken:

  • bij een eerste kind: als je gedurende minstens twee uur regelmatige, krachtige weeën om de 3-5 minuten hebt, die een minuut duren.
  • bij een volgende bevalling: als je gedurende een uur regelmatige krachtige weeën hebt die ongeveer een minuut duren en binnen 5 min komen.
  • als je vruchtwater verliest zonder dat je daarbij ook weeën hebt. 

Let op de kleur van het vruchtwater:

– Als het vruchtwater niet helder van kleur is maar groen of bruin, bel je ons direct, ook ‘s nachts. Het kan zijn dat de baby in het vruchtwater heeft gepoept. We komen dan eerst bij je thuis, bekijken of dat het geval is en je leggen je uit hoe het verder gaat; volgens de richtlijn zal dan de bevalling in het ziekenhuis plaatsvinden. Wij verzorgen de overdracht naar het ziekenhuis.

-Als het vruchtwater helder is willen we ook graag weten dat je vliezen gebroken zijn, dan kun je in de ochtend met de praktijk bellen, de assistente geeft het door aan de dienstdoende verloskundige en zij komt dan in de loop van de dag bij je thuis voor een controle en uitleg over het verdere verloop van de bevalling.

  • als je ruim helderrood bloedverlies hebt.
  • je de baby niet of veel minder dan anders voelt bewegen, bel dan altijd op de dag dat dit je opvalt.
  • je mag altijd bellen als je ongerust bent of dringende vragen hebt.