Als er in de prille ontwikkeling iets fout gaat kan de zwangerschap eindigen in een miskraam. Je merkt dit meestal het eerst aan een gevoel alsof je ongesteld wordt met bloedverlies en buikpijn. Bel ons gerust als je denkt dat je een miskraam krijgt. Soms gebeurt er niets en wordt pas tijdens de echo ontdekt dat er geen kloppend hartje is. Soms dus onverwachts en vaak een heel verdrietig moment. We zullen je op dat moment zo goed mogelijk uitleggen wat je kan verwachten en hoe het verder gaat. Ook bespreken we wat de mogelijkheden zijn en hoe wij je verder kunnen begeleiden.

Er is sprake van een miskraam als je zwangerschap eindigt in de eerste 16 weken: Een niet-levensvatbaar vruchtje is gestopt met groeien en wordt afgestoten. Een miskraam is een natuurlijke oplossing voor iets wat fout ging rond de bevruchting bijvoorbeeld een afwijking in de chromosomen die toevallig is ontstaan bij de bevruchting van de eicel. Dat komt voor bij 1 op de 10 zwangerschappen. In Nederland krijgen jaarlijks 20.000 vrouwen een miskraam. De medische term voor een miskraam is spontane abortus.

Bang voor een miskraam, is het te voorkomen?

Ben je erg bang voor een miskraam? Hoe klein en kwetsbaar je baby nog is, hij zit goed beschermd in jouw baarmoeder. Een miskraam komt zonder dat je er iets aan kan veranderen. De natuur beslist hierin en vaak met een reden: bij de bevruchting is een foutje opgetreden waardoor het niet zal groeien tot een gezond kindje. Heel voorzichtig aan doen, hoeft dus niet. Een miskraam kan niet ontstaan door sporten of vrijen.

Een miskraam is veelal niet te voorkomen. Medicijnen of maatregelen zoals bedrust of stoppen met werken zijn dan ook niet nodig. Wel kun je zorgen voor een goede start van je zwangerschap door een gezonde leefstijl.

Vaak is er sprake van een chromosoomafwijking die bij de bevruchting is ontstaan. In de meeste gevallen is dit geen erfelijke afwijking. Bij een volgende zwangerschap hoeft er dus geen probleem te ontstaan. Een eerste miskraam is dan ook geen reden voor nader onderzoek. Pas als je meerdere miskramen hebt, is het zinvol om verder onderzoek te doen. Maar ook dan wordt er slechts zelden een duidelijke verklaring voor de miskramen gevonden.

Risicofactoren voor het krijgen van een miskraam

Er zijn een aantal risicofactoren bekend die de kans op een miskraam vergroten: 

  • een hogere leeftijd;
  • een ongezonde leefstijl (roken en overgewicht);
  • chromosoomafwijkingen;
  • antifosfolipidensyndroom;
  • te veel homocysteïne in het bloed;
  • stollingsafwijkingen;
  • een afwijkende vorm van de baarmoeder.

Naarmate je ouder wordt, stijgt de kans op een miskraam:

Onder de 35 jaar is de kans op een miskraam ongeveer: 1 op 10.

Tussen de 35 en 40 jaar is de kans op een miskraam ongeveer: 1 op de 5 tot 6. 

Tussen de 40 en 45 jaar is de kans op een miskraam ongeveer: 1 op de 3.

Boven de 45 jaar is de kans op een miskraam ongeveer 1 op 2.

De meeste vrouwen raken na een miskraam weer spontaan zwanger en meestal verloopt de zwangerschap dan zonder problemen.