Borstvoeding is het beste voor je baby, van jezelf of van een andere moeder. Niet elke moeder wil of kan borstvoeding geven. Kunstmatige zuigelingen voeding is dan het alternatief. De samenstelling van borstvoeding is het uitgangspunt voor kunstvoeding, al zal helemaal namaken nooit mogelijk zijn.

Kunstvoeding wordt in supermarkten, drogisterijen en bij de apotheek verkocht. Op de verpakking kun je lezen om wat voor voeding het precies gaat. De officiële naam voor kunstvoeding is:
-volledige zuigelingenvoeding (voor baby’s tot 6 maanden, nummer 1 op de verpakking);
-opvolgzuigelingenvoeding (voor baby’s ouder dan 6 maanden).

Je kraamverzorgende weet hoe je deze voeding klaar moet maken. Je kunt het ook op de verpakking lezen.
Ook zal zij je uitleggen hoeveel voeding je baby in de eerste week moet krijgen en hoe je de voeding kunt bewaren. Ook kan zij informatie geven over verschillende flessen en spenen. Als je vragen hebt over kunstvoeding kun je die gerust stellen op het spreekuur.

Er zijn verschillende soorten kunstvoeding; standaard voeding van een eigen merk, A merken, biologische kunstvoeding en kunstvoeding gemaakt van andere melk dan koemelk (bijvoorbeeld geitenmelk). Kunstvoeding voor zuigelingen moet aan strikte regels voldoen en alle in Nederland verkochte kunstvoeding is dus veilig voor je kindje. Je kiest zelf welke voeding je wil geven.