Prenatale Screening

Aan alle zwangeren wordt bij de eerste controle gevraagd of zij en haar partner informatie willen over de mogelijkheden van prenatale screening. Deze screening bestaat uit een kansberekening op down-, edwards- en patausyndroom en/of structureel echoscopisch onderzoek (de 20 weken echo).

Als je hier graag informatie over wil plannen we bij de tweede controle extra tijd voor een counselingsgesprek.

Na dit gesprek kies je zelf samen met je partner of je wel of niet van de sreeningsmogelijkheid gebruik wilt maken.  

Ter voorbereiding op dat gesprek geven we je schriftelijke informatie mee, ook kun je onderstaande website bezoeken om je voor te bereiden op het gesprek:

www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl

De 20-weken echo, ook wel Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) genoemd is een uitgebreid echoscopisch onderzoek, dat, indien gewenst, uitgevoerd wordt tussen 18-22 weken zwangerschap. Tijdens dit onderzoek wordt gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind, heel belangrijk daarbij is het uitsluiten van een open rug of open schedel (neuraal-buis defect), ook het hart en de andere organen worden uitgebreid bekeken. Verder komen ook de groei van de baby en de hoeveelheid vruchtwater aan bod.

Wanneer er sprake is van een verhoogd risico op een afwijking, indien er bijvoorbeeld een hartafwijking in de naaste familie voorkomt, dan kunnen wij je naar de gynaecoloog verwijzen voor een Geavanceerd Ultrageluid Onderzoek (GUO) tussen 18 en 22 weken.

Indien je fors overgewicht hebt, (een BMI van 35 of hoger) is dit ook een indicatie voor een GUO. Dat heeft te maken met de verminderde beeldkwaliteit door de dikke buikwand.

De 20 weken echo wordt volledig vergoed door je zorgverzekeraar. Voor meer informatie over de 20 weken echo verwijzen wij naar:

www.echo-enzo.nl

www.deverloskundige.nl

Loading