De meeste vrouwen bevallen  tussen 37 en 42 weken. Het merendeel van de zwangere vrouwen, namelijk 80%, bevalt voor 41 weken.
Het langer dan 42 weken zwanger zijn komt maar bij 4% van de zwangerschappen voor. We noemen dat serotiniteit.
Bij een zwangerschap die langer dan 42 weken duurt, voldoet de placenta soms minder goed aan de behoefte van het kind. De baby kan zo geleidelijk minder voeding krijgen. De hoeveelheid vruchtwater wordt langzamerhand minder. Ontlasting van de baby (meconium) in het vruchtwater komt vaker voor.
We zullen je vanaf 42 weken adviseren om je door ons te laten verwijzen naar de gynaecoloog. De gynaecoloog zal je dan adviseren de bevalling op gang te brengen middels een inleiding.

Strippen

In principe adviseren we je om rustig af te wachten tot de weeën spontaan beginnen. Om de kans op een spontane bevalling tussen 41 en 42 weken te vergroten is het mogelijk je vanaf 41 weken door ons te laten strippen. De verloskundige doet hierbij een inwendig onderzoek waarbij zij als de baarmoedermond daar rijp genoeg voor is de vliezen los stript van de baarmoederwand. Dat kan een goede hormonale reactie geven waardoor de bevalling op gang komt. Strippen geeft geen risico’s voor de baby, wel zorgt het vaak voor meer harde buiken die pijnlijk kunnen zijn, hierdoor slaap je de nacht er na soms minder goed, ook kun je wat vaginaal bloedverlies hebben, dit is afkomstig van de baarmoedermond en onschuldig. Uiteraard is het helemaal aan jou of je gestript wilt worden of liever afwacht.