Water

In het stadshagen nieuws magazine van juni schreven we een stuk over het gebruik van warm water tijdens de bevalling:

www.stadshagennieuwsmagazine.nl

Water

Er zijn veel manieren om om te gaan met de kracht van de weeën tijdens een bevalling. Een daarvan is het gebruik maken van warm water. Water geeft veel ontspanning en comfort, het nemen van een warm bad maakt dat je soepeler beweegt en minder last hebt van het extra gewicht van je buik. Een warme douche nemen is erg verlichtend bij buik en rugpijn.

In de beginfase van de bevalling kan het nemen van een warme douche of bad ook duidelijk maken of de weeën door zetten of dat ze afzakken en het toch nog voorweeën blijken te zijn.

Steeds meer vrouwen verdiepen zich in de mogelijkheid van de ontspannende werking van warm water tijdens de bevalling en kiezen voor een bad bevalling. Wij begeleiden steeds vaker deze prachtige onderwatergeboortes.

We zijn daar iedere keer weer van onder de indruk. De sfeer is anders, zachter en warmer, een barende vrouw in bad is extra rozig door de warmte en ontspant optimaal waardoor de oxytocines (de hormonen die zorgen voor krachtige weeën) goed hun werk kunnen doen. Ze kan makkelijk en soepel bewegen in het water en wisselen van houding als ze dat prettig vindt. Voor ons als verloskundigen is het nog makkelijker om de natuur haar gang te laten gaan. We hebben veel vertrouwen in het lichaam van een vrouw en als de bevalling normaal verloopt maakt dat dat we het liefst zo min mogelijk dat proces verstoren, we kijken, ondersteunen en wachten op wat komen gaat. Een speciaal beval bad geeft veel ruimte aan de barende vrouw waardoor ze meer haar eigen gang kan gaan en haar lijf kan volgen, zij heeft zelf de regie en de overgang naar het persen gaat rustiger en natuurlijker. Regelmatig even naar de hartslag van de baby luisteren kan met de doptone prima onder water. We hebben wat langere handschoenen voor als we het kindje aan moeten pakken maar het komt vaak voor dat een vrouw zelf voelt dat het hoofdje geboren is en haar eigen kindje aanpakt.

Naast de ontspannende werking van het warme water op de vrouw is het ook voor een baby een rustige overgang van het warme vruchtwater in de baarmoeder naar het warme water van het bad. Een kindje kan nog korte tijd onder water blijven, het is prachtig om te zien hoe kinderen hun oogjes open doen en uit zichzelf een soort zwembeweging maken. Een baby gaat pas ademen als het gezichtje met de koude lucht in aanraking komt. De meeste kindjes zijn dan ook heel rustig en ontspannen, kijken rustig rond en huilen weinig. Hoe mooi als het vervolgens zelf op zoek gaat naar de borst en in het warme water voor het eerst aan de borst kan drinken.

Ben je zwanger en heb je interesse in een onderwaterbevalling? Vraag ernaar bij ons tijdens het spreekuur we geven je graag alle informatie. Mede uit eigen ervaring (drie van ons zijn zelf in bad bevallen) kunnen we je het van harte aanbevelen!

Leave a Reply