Zodra je je bij ons hebt aangemeld, (dit kan telefonisch of via de website) zullen we je bellen om een eerste afspraak te maken. Als je zwanger bent en net een test hebt gedaan kan het zijn dat je veel vragen hebt en benieuwd bent waar je allemaal op kan letten nu je net zwanger bent. Omdat wij het ook belangrijk vinden om je al vroeg in de zwangerschap goede adviezen te kunnen geven bieden we je binnen een week na je aanmelding een afspraak op het spreekuur aan, natuurlijk kun je het aangeven als je liever wat later voor de intake komt.

Intake (tussen 5 en 8 weken zwangerschap)

Tijdens het intake gesprek vragen we je naar je gezondheid, je ziektegeschiedenis, de gezondheid van je familie en evt het verloop van eerdere zwangerschappen. We vragen ook naar je cyclus en kunnen zo samen met jou een schatting maken van de zwangerschapsduur.

Als je bij de intake nog heel pril zwanger bent (minder dan 6,5-7 wk) kunnen we met de echo vaak nog geen hartje zien kloppen. Het is dan aan jou of je graag even wil kijken. We zullen je uitleggen wat we verwachten te zien en het is dan ook nog even afwachten of dat via een uitwendige echo lukt of dat we dan een inwendige echo moeten maken. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om te wachten met de eerste echo tot de volgende controle.

Natuurlijk krijgen jij (en je partner) ook veel informatie van ons. Over de praktijk en hoe we werken, hoe je ons kunt bereiken en het vervolg van onze zorg. Je krijgt informatie over gezonde leefstijl (zoals bv voedingsadviezen) en waar je op kunt letten nu je zwanger bent en we geven een overzicht van de dingen die je kunt regelen.

Je krijgt een zwangerschapsmapje en de inlog codes voor de Orfeus-app zodat je de hele zwangerschap toegang hebt tot je digitale dossier.

Ter voorbereiding op het counselingsgesprek bij 10-12 weken geven we je folders mee met informatie over NIPT, 13 en 20 weken echo, je kunt ook via deze website alvast wat lezen: www.pns.nl/prenatale-screeningen

De intake duurt ongeveer drie kwartier.

Vitaliteitsecho (rond 8-9 weken zwangerschap)

Als het tijdens de intake nog te vroeg is om het kindje goed in beeld te brengen en/of het hartje te zien kloppen, plannen we rond 8-9 wk zwangerschap opnieuw een afspraak voor een echo.

Bij deze termijn kunnen we als het goed is duidelijk een hartje zien kloppen, we kunnen opmeten of het vruchtje qua grootte past bij de duur van je zwangerschap, of het een eenling of misschien een meerling is en of we bijzonderheden in of rond de baarmoeder zien.

Tijdens het maken van de echo kunnen jij en je partner op een groot scherm meekijken en zullen we alles uitleggen. Natuurlijk krijg je foto’s mee. Deze afspraak duurt ongeveer 15 minuten, de echo wordt niet standaard vergoed maar wij rekenen hier geen kosten voor.

Termijn echo en counselingsgesprek (tussen 10 en 12 weken zwangerschap)

Tussen 10 en 12 weken zwangerschap zien we jullie opnieuw, we maken de termijnecho en kunnen je dan precies vertellen wat de uitgerekende datum is. Deze echo wordt ook vergoed vanuit de basisverzekering.

Ook bespreken we tijdens deze afspraak de mogelijkheden van prenataal onderzoek; onderzoek naar de gezondheid van de baby (NIPT, 13 en 20 weken echo). Als jullie na afloop van dit gesprek kiezen voor deze onderzoeken dan kunnen we dat ook meteen in gang zetten. Je kunt je hier alvast inlezen: www.pns.nl/prenatale-screeningen

We meten je bloeddruk en kunnen (als je niet voor de NIPT kiest) ook meteen even bloed prikken voor ‘het bloedonderzoek voor zwangeren’. www.pns.nl/bloedonderzoek-zwangeren

We zullen nu ook het zorgpad met je bespreken; welke controles kunnen we doen, welke extra onderzoeken adviseren we en wat zou je zelf graag willen?

Je kunt nu aangeven of je kiest voor Centering Zwangerschap of individuele controles.

Deze afspraak duurt ongeveer 30-45 minuten.

Het vervolg 

Na de termijnecho zullen we je tijdens de rest van de zwangerschap regelmatig zien, tijdens de Centering bijeenkomsten (9x tijdens de zwangerschap en daarna wekelijks op het spreekuur tot aan de bevalling) of op het spreekuur (rond 15, 22, 27, 30, 32, 34, 36 weken en daarna wekelijks tot aan de bevalling).

Je leert ons kennen en wij jou, we controleren of de baby goed groeit en je bloeddruk wordt gemeten, we beantwoorden je vragen en geven informatie. 

Je krijgt in de loop van de zwangerschap informatie van ons over o.a. de volgende onderwerpen:

  • gezonde leefstijl
  • veel voorkomende zwangerschapsklachten, wat is normaal en wanneer bel je ons?
  • het voelen bewegen van je baby
  • hoe bereid je je voor op de bevalling
  • het maken van een bevalplan, je wensen en verwachtingen
  • de plaats van je bevalling, thuis of in het ziekenhuis
  • wanneer te bellen voor de bevalling
  • hoe om te gaan met pijn bij de bevalling
  • wat als het anders loopt, gang van zaken in het ziekenhuis
  • de kraamtijd en borstvoeding geven

Ook tijdens de bevalling zullen we je begeleiden en in de kraamweek komen we regelmatig op huisbezoek, meestal sluiten we de zorg af tijdens de nacontrole, als de baby ongeveer 6 weken oud is, of tijdens de 10e bijeenkomst met je centering groep.

Zonodig overleggen we met andere zorgverleners zoals bijvoorbeeld de gynaecoloog, de huisarts, de kraamverzorgende, de bekkenfysiotherapeut, de lactatiekundige, de psycholoog, de kinderarts, het wijkteam etc. Ons netwerk is groot. Dit natuurlijk altijd in overleg met jou.