Nieuws

Contracten zorgverzekeraars 2018

11/12/2017

Contracten met zorgverzekeraars.

 

Wij krijgen veel vragen over onze contracten met zorgverzekeraars. Ook voor 2018 hebben wij met de meeste zorgverzekeraars een contract afgesloten.

Met Achmea (daaronder vallen ook  Zilveren Kruis, Centraal Beheer, Interpolis, FBTO, Avéro Achmea, OZF) hebben wij voor 2018 geen contract. Wij zijn het niet eens met de voorwaarden van deze zorgverzekeraars waaronder wij onze zorg zouden moeten leveren. Daarom hebben we besloten met hen geen contract te sluiten. Elke zwangerschap en bevalling is uniek en heeft begeleiding op maat nodig.
Mocht je verzekerd zijn bij één van de genoemde zorgverzekeraars, zijn er twee mogelijkheden:

  1. Kiezen voor een verzekeraar waar wij wel een contract mee hebben gesloten. Dit zijn alle verzekeraars met uitzondering van genoemde zorgverzekeraar.
  1. Kiezen voor een restitutiepolis. Bij een verzekering op basis van een restitutiepolis heb je recht op volledige vergoeding van de zorg die valt onder de basisverzekering. Een restitutiepolis respecteert je eigen keuze, ook als je kiest voor een niet-gecontracteerde zorgverlener. De extra kosten voor een restitutiepolis zijn meestal maar een paar euro per maand.

We hebben van Achmea bericht gekregen dat zij onze zorg voor 100% zullen vergoeden, ondanks dat we geen contract hebben. Het kan zijn dat de rekening niet rechtstreeks naar de zorgverzekeraar kan gaan, maar dat je die zelf moet indienen. Hierover volgt later meer informatie.

Ook als je verzekerd bent bij een niet-gecontracteerde verzekeraar ben je bij ons van harte welkom!

Voor meer informatie:

 www.deverloskundige.nl/hoe-ben-je-verzekerd-voor-verloskundige-zorg

Column Regie

11/12/2017

Regie

Een goede voorbereiding is het halve werk. Veel vrouwen voelen zich achteraf overdonderd door de heftigheid van de bevalling, door medisch ingrijpen, de behoefte aan pijnstilling of door de besluiten die door zorgverleners tijdens de bevalling werden genomen. Door zelf meer de regie te nemen over je eigen bevalling kan je dit voorkomen.

Het krijgen van een kind is een grote gebeurtenis. De zwangerschap is de periode om je daarop voor te bereiden. Vaak zien we vrouwen de zwangerschap er ‘even bij doen’. Vrouwen werken, zorgen voor het huishouden en oudere kinderen. Dat maakt het soms moeilijk om tijd en rust te vinden om stil te staan bij wat gaande is; de groei van de baby in je buik en de overgang naar het (opnieuw) moeder worden. Toch is het goed je bewust te zijn van je lichaam en geest, dat versterkt de band met je baby.

Veel vrouwen hebben angst voor de bevalling, door verhalen uit hun omgeving, dingen die ze lezen, vaak gaat dat vooral over hoeveel pijn het doet en de complicaties die kunnen ontstaan. Jammer, want bevallen kan een prachtige ervaring zijn. Door je goed te laten informeren en bewuste keuzes te maken in het geboorteproces hou je zelf de touwtjes in handen. Je hebt zelf de regie over wat er met jou en je lichaam gebeurt. Wij helpen je daarbij. We bespreken in de zwangerschap hoe je denkt over je bevalling, waar je naar uit kijkt en waar je bang voor bent, wat je nodig hebt om goed te kunnen ontspannen en waar en bij wie je je veilig voelt.

Wij zien een bevalling als een natuurlijk proces dat zo min mogelijk verstoord dient te worden, we hebben vertrouwen in het lichaam van de vrouw en haar kracht. We nemen de tijd voor de begeleiding van een geboorte. We zijn vroeg en langdurig aanwezig, om te ondersteunen en zorg te dragen voor de beste omstandigheden. Soms kan dat alleen al zijn door de lichten te dimmen, te zorgen voor zachte geluiden en een warme kamer. Een barende vrouw heeft privacy nodig en naar gelang haar behoefte laten we haar met rust.

Ben je zwanger of is je partner zwanger? Denk dan eens na over hoe je het voor je ziet, hoe denk je over de plek waar je wil bevallen, wie zijn er bij je, hoe denk je over medisch ingrijpen, weet je welke complicaties er kunnen ontstaan, hoe groot de kans daarop is, wat er dan gebeurt en wat je daarvan vindt? Welke controles wil je en welke juist niet? Wil je graag alles weten en overal over meedenken of laat je het los en geef je je over?

Een ding is voor ons zeker; je lijf weet precies wat het moet doen, werk daarmee en heb vertrouwen in jezelf, neem zelf de beslissingen, ook als het anders loopt dan je had gehoopt, dan kijk je later vast vol trots en zelfvertrouwen terug op de geboorte van je kind en hebben jullie samen de beste start.

Water

12/07/2017

In het stadshagen nieuws magazine van juni schreven we een stuk over het gebruik van warm water tijdens de bevalling:

www.stadshagennieuwsmagazine.nl

Water

Er zijn veel manieren om om te gaan met de kracht van de weeën tijdens een bevalling. Een daarvan is het gebruik maken van warm water. Water geeft veel ontspanning en comfort, het nemen van een warm bad maakt dat je soepeler beweegt en minder last hebt van het extra gewicht van je buik. Een warme douche nemen is erg verlichtend bij buik en rugpijn.

In de beginfase van de bevalling kan het nemen van een warme douche of bad ook duidelijk maken of de weeën door zetten of dat ze afzakken en het toch nog voorweeën blijken te zijn.

Steeds meer vrouwen verdiepen zich in de mogelijkheid van de ontspannende werking van warm water tijdens de bevalling en kiezen voor een bad bevalling. Wij begeleiden steeds vaker deze prachtige onderwatergeboortes.

We zijn daar iedere keer weer van onder de indruk. De sfeer is anders, zachter en warmer, een barende vrouw in bad is extra rozig door de warmte en ontspant optimaal waardoor de oxytocines (de hormonen die zorgen voor krachtige weeën) goed hun werk kunnen doen. Ze kan makkelijk en soepel bewegen in het water en wisselen van houding als ze dat prettig vindt. Voor ons als verloskundigen is het nog makkelijker om de natuur haar gang te laten gaan. We hebben veel vertrouwen in het lichaam van een vrouw en als de bevalling normaal verloopt maakt dat dat we het liefst zo min mogelijk dat proces verstoren, we kijken, ondersteunen en wachten op wat komen gaat. Een speciaal beval bad geeft veel ruimte aan de barende vrouw waardoor ze meer haar eigen gang kan gaan en haar lijf kan volgen, zij heeft zelf de regie en de overgang naar het persen gaat rustiger en natuurlijker. Regelmatig even naar de hartslag van de baby luisteren kan met de doptone prima onder water. We hebben wat langere handschoenen voor als we het kindje aan moeten pakken maar het komt vaak voor dat een vrouw zelf voelt dat het hoofdje geboren is en haar eigen kindje aanpakt.

Naast de ontspannende werking van het warme water op de vrouw is het ook voor een baby een rustige overgang van het warme vruchtwater in de baarmoeder naar het warme water van het bad. Een kindje kan nog korte tijd onder water blijven, het is prachtig om te zien hoe kinderen hun oogjes open doen en uit zichzelf een soort zwembeweging maken. Een baby gaat pas ademen als het gezichtje met de koude lucht in aanraking komt. De meeste kindjes zijn dan ook heel rustig en ontspannen, kijken rustig rond en huilen weinig. Hoe mooi als het vervolgens zelf op zoek gaat naar de borst en in het warme water voor het eerst aan de borst kan drinken.

Ben je zwanger en heb je interesse in een onderwaterbevalling? Vraag ernaar bij ons tijdens het spreekuur we geven je graag alle informatie. Mede uit eigen ervaring (drie van ons zijn zelf in bad bevallen) kunnen we je het van harte aanbevelen!

Werkzaamheden Willemskade.

18/04/2017

Van 18 april tot augustus 2017 zal er gewerkt worden aan de Willemskade. Wij blijven uiteraard bereikbaar. Parkeren op het Emmadek tegenover de praktijk blijft mogelijk. Zie ook onderstaand overzicht.

 

https://www.zwolle.nl/sites/default/files/willemskade-auto-apr2017-6_0.pdf 

Kerstkind

25/12/2016

De wens van Hetty is uitgekomen, er is een mooi kerstkindje geboren in onze praktijk! Hetty had dienst en schreef daarover in de laatste column in Het Stadshagen Nieuws:

 

Bij ons wordt er alle dagen van het jaar gewerkt, er heeft altijd een verloskundige dienst. Zo ook met de feestdagen. We hebben gelukkig genoeg collega´s om deze dagen fijn mee te vieren en de diensten te verdelen. Omdat ik met oud en nieuw graag vrij ben i.v.m. mijn verjaardag werk ik meestal met de kerst. Ieder jaar versier ik de praktijken en hang ik als herinnering aan mijn jaren als verloskundige of midwife in Londen de mistletoe op. Je weet maar nooit.

Ik vind het prima om met de kerst te werken. Mijn kinderen en familieleden doen dit ook maar we vinden ook altijd wel een moment om samen te zijn. Dat vind ik nl. het fijnste van de feestdagen. Het is een gezellige tijd. Overal lichtjes en een bijzondere sfeer van verwachting. Natuurlijk extra nu er een kindje op komst is. Het is ook spannend om met de feestdagen uitgeteld te zijn. Welke dag zal het worden. Is alle service er ook met de feestdagen. Maak je geen zorgen. De hele keten slooft zich extra voor je uit.

Ik werk vaak in de 1e kerstnacht. Ik zoek dan ook altijd even uit welke collega’s bij de andere praktijken dienst hebben. Kunnen we elkaar helpen en wie zal het eerste kindje in deze nacht aanpakken zoals wij dat noemen. Ik denk steevast vol ontroering aan Maria in de stal. Hoe zal het voor haar geweest zijn? Had ze vertrouwen? Wist ze wat ze moest doen? Lekker warm en knus binnen maar eens moest ik ook met de kerst door een sneeuwstorm naar een bevalling. Het ging allemaal heel vlot en ik kon het kindje al snel op de borst van haar moeder leggen. De moeder keek mij heel trots aan en plukte de sneeuwvlokken uit mijn haar. Een andere kerstnacht ging ik naar een bekende verpleegkundige van de verloskamers die haar 2e kindje thuis ging baren. Ze vonden het heel fijn dat ik er was maar kon het eigenlijk wel zelf. Heb ik gewoon lekker zitten kijken en genieten van hoe mooi en liefdevol ze beviel. Helaas heb ik natuurlijk ook met de kerst verdrietige herinneringen zoals een kindje dat net voor de bevalling was overleden. Zijn moeder vond het zo zielig voor hem. Je emoties lijken nog intenser met de kerst.

Ooit vroeg een bijna vader of ik bij het kraambedbezoek bij hen zou komen eten als ze nog voor de kerst zouden bevallen. Ik heb iets gemompeld maar deed dat eigenlijk nooit. Ik kan werken en uitgebreid eten niet zo goed combineren en was ook wel wat verlegen. De bevalling was geweest. Ik dacht ik neem geen risico en ga vooral niet eind van de middag langs maar mooi om kwart over twaalf. Toen bleek dat ze tussen de middag de kerstmaaltijd hadden kon ik natuurlijk geen kant meer op. Ik zie de vader nog naar de schuur lopen om frietjes te bakken en dat ossenhaasje vergeet ik ook nooit meer. Het was natuurlijk heerlijk en heel gezellig. En laat nou het andere dochtertje uit dit gezin zich pas bij ons melden voor haar eerste kindje. Zij kende dit verhaal ook nog. We hebben er weer om gelachen.

Een beetje anders is het als ik met de kerst bijvoorbeeld bij een islamitische zwangere ben. Geen feestdagenstress om de bevalling af te remmen. Er is geen herkenning in de kerstsfeer dus ik pas mijn tekst aan maar mijn verse Turkse moeder nam destijds met veel plezier een flinke hap van de kerststol die toen op de verloskamers werd geserveerd. Ze had het verdiend.

Ook dit jaar doe ik weer dienst in de kerstnacht, wat zal het ons brengen? Kindje in de kerstnacht?  Kom maar!

Hetty

 

04/08/2016

Op 1 augustus 2016 is onze geliefde collega

Alet Liezen

overleden

De kracht van Alet was dat ze kon laten zien wat echt belangrijk was, zowel in het werk als voor ons persoonlijk.
Zij koesterde de schoonheid van het leven en geloofde in de boodschap van tegenslagen. In de verloskunde vertaalde zich dat in een visie om zoveel mogelijk af te wachten, de natuur haar gang te laten gaan en bewust te zijn van de beperkte rol die we daar als zorgverleners bij kunnen vervullen. Haar kracht was het versterken van het vertrouwen van vrouwen in hun eigen kunnen. Met wijsheid gaf ze ruimte voor wat nodig was. Met haar analytische blik hield ze ons een spiegel voor en confronteerde ons met onze opvattingen en zienswijzen. Dit deed ze op een bijzonder inspirerende manier zonder een oordeel te vellen. Ze verstond de kunst om prachtige woorden te geven.
Maar bovenal was Alet warm en hartelijk.

We gaan haar ongelooflijk missen.

 

20151201-verloskundighuys-024

Zomerwaarneming

21/07/2016

In verband met onze zomervakanties krijgen we de komende tijd hulp van onze collega Sandra Oldenkamp. We kennen Sandra goed en zij heeft veel ervaring oa ook in Zwolle. We zijn blij met haar komst!

 

foto sandra

Keurmerk gekregen!

05/06/2016

Voor de leden van het Verloskundigen Plein staan de wensen – zoals keuzevrijheid, persoonlijke begeleiding en kwaliteit – van de cliënten centraal. Daarom zijn er Pleinrichtlijnen, die verder gaan dan de landelijke en regionale afspraken en waar alle leden zich aan houden. Deze afspraken zijn te herkennen aan het ‘samenwerken bevalt beter’ keurmerk.

Afgelopen week hebben wij dit keurmerk ontvangen!

Zie: www.samenwerkenbevaltbeter.nl

 

Reportage over Centering Pregnancy

01/06/2016

Een korte reportage over Centering Pregnancy met daarin aan het woord een van onze zwangeren, Marlies Rijnders, de onderzoekster van TNO die het concept in Nederland heeft geïntroduceerd en Wietske van Schaik.

 

http://journalistiekzwolle.nl/nwsnet/groepsessies-voor-zwangere-vrouwen-beter-voor-zwangerschapsproces/

Nieuw in onze praktijk; spreekuur door lactatiekundige!

29/05/2016

We zijn heel blij dat we een nieuwe service kunnen aanbieden; spreekuur door een lactatiekundige voor al je vragen over het geven van borstvoeding. We bieden deze service op beide locaties 2x in de maand:

Alita van Keulen (Icare) zal dan aanwezig zijn aan de Overtoom in Stadshagen en aan de Willemskade in het centrum kun je terecht bij Karin Kodden (borstvoedingscentrum zwolle).

Ben je zwanger, of ben je al bevallen en wil je even overleggen of een vraag stellen bel dan met onze assistente voor het maken van een afspraak! (hieraan zijn geen kosten verbonden).

Loading