Wat is een miskraam?

Wat is een miskraam?

Wat is een miskraam?

Als er in de prille ontwikkeling iets fout gaat kan de zwangerschap eindigen in een miskraam. Je merkt dit meestal het eerst aan een gevoel alsof je ongesteld wordt met bloedverlies en buikpijn. Soms gebeurt er niets en wordt pas tijdens de echo ontdekt dat er geen kloppend hartje is.

Er is sprake van een miskraam als je zwangerschap eindigt in de eerste 16 weken: Een niet-levensvatbaar vruchtje is gestopt met groeien en wordt afgestoten. Een miskraam is een natuurlijke oplossing voor iets wat fout ging rond de bevruchting bijvoorbeeld een afwijking in de chromosomen die toevallig is ontstaan bij de bevruchting van de eicel. Dat komt voor bij 1 op de 10 zwangerschappen. In Nederland krijgen jaarlijks 20.000 vrouwen een miskraam. De medische term voor een miskraam is spontane abortus.

Bang voor een miskraam

Ben je erg bang voor een miskraam? Hoe klein en kwetsbaar je baby nog is, hij zit goed beschermd in jouw baarmoeder. Een miskraam komt zonder dat je er iets aan kan veranderen. De natuur beslist hierin en vaak met een goede reden: bij de bevruchting is een foutje opgetreden waardoor het niet zal groeien tot een gezond kindje. Heel voorzichtig aan doen, hoeft dus niet. Een miskraam kan niet ontstaan door sporten of vrijen.

Miskraam voorkomen?

Een miskraam is veelal niet te voorkomen. Medicijnen of maatregelen zoals bedrust of stoppen met werken zijn dan ook niet nodig. Wel kun je zorgen voor een goede start van je zwangerschap door een gezonde leefstijl.

Leeftijd en miskraam

Naarmate je ouder wordt, stijgt de kans op een miskraam:

  • Jonger dan 35 jaar? De kans op een miskraam is ongeveer 10 %
  • Tussen de 35 en 40 jaar? De kans op een miskraam is ongeveer 20 %
  • Ouder dan 40 jaar? De kans op een miskraam is ongeveer 30%
  • Ouder dan 45 jaar? De kans op een miskraam is ongeveer 50 %.