Informatie over de maatregelen met betrekking tot het Coronavirus

01-07-2020

Beste zwangeren en partners,

Wij doen er samen alles aan om ook tijdens deze Corona pandemie de beste verloskundige zorg te verlenen. We realiseren ons heel goed dat dit een bijzondere tijd is en dat de uitbraak van dit virus ook voor jullie onrust meebrengt.

We willen benadrukken dat ondanks dat de veiligheid en continuïteit blijven gewaarborgd. Wij zijn net als altijd 24 uur per dag rechtstreeks bereikbaar voor dringende vragen en spoedzorg. Ook de assistente is bereikbaar via het vaste telefoonnummer. Bel ons gerust met zorgen/vragen of klachten!

Ook de zorg in het ziekenhuis gaat door en wij zullen je dan ook net als altijd doorverwijzen als dat nodig is.

Omdat ook wij natuurlijk de verspreiding van het virus zoveel mogelijk willen beperken houden we ons aan de landelijke en regionale richtlijnen. Met omliggende praktijken, huisartsen en ziekenhuizen hebben we gezamenlijke afspraken gemaakt.

Omdat de situatie snel kan veranderen, veranderen ook adviezen snel. Houd daarom de social media en de website van onze praktijk in de gaten zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. 

Wat verandert er in onze zorg tijdens de spreekuren:

 • Heb je verkoudheidsklachten en/of koorts bel ons dan van te voren zodat we kunnen overleggen of we de afspraak verzetten, of dat wij extra beschermende maatregelen moeten nemen.
 • Er mag 1 volwassen begeleider met je mee naar je afspraak in de praktijk. Ook kinderen zijn weer welkom, toch vragen we je waar het kan alleen te komen. We houden ons aan de 1,5 meter afstand regel.
 • Bij de 20 weken echo bij Echo Enzo zijn partners weer welkom.
 • Centering Pregnancy-bijeenkomsten worden binnenkort weer opgestart, je hoort hier dan meer over.
 • Voorlichtingsavonden worden vervangen door online Zoom info avonden, zie voorlichtingsavonden voor data en onderwerpen.
 • Wij nemen extra maatregelen in de praktijk, de wachtkamer is opgeruimd er is geen lectuur en speelgoed meer, wij maken extra vaak schoon en gebruiken extra hygiënische hulpmiddelen.

Wat verandert er tijdens de bevalling:

 • Sta je op het punt van bevallen? Je kunt ons zodra je ons nodig hebt net als altijd bereiken op ons dienstnummer: 06-54276359
 • De vrije keuze voor een thuis- of ziekenhuisbevalling blijft, ook kun je bij een medische indicatie gewoon in het ziekenhuis terecht.
 • Wanneer je thuis gaat bevallen vragen we je naast je partner maar één begeleider bij de geboorte aanwezig te laten zijn.
 • In het ziekenhuis (Isala Zwolle) is alleen je partner welkom en dus geen derde persoon, (dus er mag ook niemand wachten op de gang of ergens anders in het ziekenhuis).

Wat verandert er in het kraambed:

 • Wij komen in het kraambed een aantal keer op visite, waar dat kan zal er ook telefonisch contact zijn.
 • Het is belangrijk om klachten die kunnen wijzen op een Corona besmetting voorafgaande aan ons bezoek te melden zodat wij ons voldoende kunnen beschermen.
 • Kraamvisite na de bevalling is niet gewenst in het ziekenhuis. Beval je thuis, vraag het kraambezoek alleen langs te komen als ze geen ziekteverschijnselen hebben en niet op het moment dat wij of de kraamverzorgende in huis is. 

Antwoord op vragen over virus en zwangerschap 
Wij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt, bijvoorbeeld wat je kunt doen om besmetting te voorkomen, of de baby risico loopt of wat je moet doen als je besmet bent. Voor het antwoord op dit soort vragen verwijzen wij naar de site van RIVM https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden. Ook op www.deverloskundige.nl  vind je informatie. En kijk dit filmpje: https://youtu.be/6rqpRq7nkO8

Voor de gezondheid en veiligheid van jou, je baby en die van ons, wijzen wij je op een aantal belangrijke zaken. Als je intensief contact hebt (gehad) met een persoon die het virus zou kunnen hebben, bijvoorbeeld omdat het een huisgenoot is of iemand die in een risicogebied is geweest, kan hij of zij jou besmet hebben. Je kunt dan koorts krijgen (lichaamstemperatuur van 38 graden Celsius of hoger) en klachten als keelpijn, hoofdpijn, verkoudheid, hoesten en/of benauwdheidsklachten. In dat geval, neem dan contact op met de huisarts.

Verder zijn de volgende hygiënische maatregelen belangrijk: 

– Was regelmatig je handen
– Hoest of nies in je elleboog
– Gooi papieren zakdoekjes direct na gebruik weg 
– Was handen regelmatig of wrijf ze in met handalcohol
– Schud geen handen en begroet mensen liever niet met kussen 
– Houd sociale afstand

Als je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, dan kun je die natuurlijk altijd aan ons stellen. Wij blijven je zo goed mogelijk van zorg voorzien. 

Met vriendelijke groet, 

Het team van verloskundigenpraktijk Het Verloskundig Huys

Hetty, Dokie, Judith, Sandra, Sharon, Erna, Wietske en de assistentes Hetty, Frieda en Reiny