Column Regie

Regie

Een goede voorbereiding is het halve werk. Veel vrouwen voelen zich achteraf overdonderd door de heftigheid van de bevalling, door medisch ingrijpen, de behoefte aan pijnstilling of door de besluiten die door zorgverleners tijdens de bevalling werden genomen. Door zelf meer de regie te nemen over je eigen bevalling kan je dit voorkomen.

Het krijgen van een kind is een grote gebeurtenis. De zwangerschap is de periode om je daarop voor te bereiden. Vaak zien we vrouwen de zwangerschap er ‘even bij doen’. Vrouwen werken, zorgen voor het huishouden en oudere kinderen. Dat maakt het soms moeilijk om tijd en rust te vinden om stil te staan bij wat gaande is; de groei van de baby in je buik en de overgang naar het (opnieuw) moeder worden. Toch is het goed je bewust te zijn van je lichaam en geest, dat versterkt de band met je baby.

Veel vrouwen hebben angst voor de bevalling, door verhalen uit hun omgeving, dingen die ze lezen, vaak gaat dat vooral over hoeveel pijn het doet en de complicaties die kunnen ontstaan. Jammer, want bevallen kan een prachtige ervaring zijn. Door je goed te laten informeren en bewuste keuzes te maken in het geboorteproces hou je zelf de touwtjes in handen. Je hebt zelf de regie over wat er met jou en je lichaam gebeurt. Wij helpen je daarbij. We bespreken in de zwangerschap hoe je denkt over je bevalling, waar je naar uit kijkt en waar je bang voor bent, wat je nodig hebt om goed te kunnen ontspannen en waar en bij wie je je veilig voelt.

Wij zien een bevalling als een natuurlijk proces dat zo min mogelijk verstoord dient te worden, we hebben vertrouwen in het lichaam van de vrouw en haar kracht. We nemen de tijd voor de begeleiding van een geboorte. We zijn vroeg en langdurig aanwezig, om te ondersteunen en zorg te dragen voor de beste omstandigheden. Soms kan dat alleen al zijn door de lichten te dimmen, te zorgen voor zachte geluiden en een warme kamer. Een barende vrouw heeft privacy nodig en naar gelang haar behoefte laten we haar met rust.

Ben je zwanger of is je partner zwanger? Denk dan eens na over hoe je het voor je ziet, hoe denk je over de plek waar je wil bevallen, wie zijn er bij je, hoe denk je over medisch ingrijpen, weet je welke complicaties er kunnen ontstaan, hoe groot de kans daarop is, wat er dan gebeurt en wat je daarvan vindt? Welke controles wil je en welke juist niet? Wil je graag alles weten en overal over meedenken of laat je het los en geef je je over?

Een ding is voor ons zeker; je lijf weet precies wat het moet doen, werk daarmee en heb vertrouwen in jezelf, neem zelf de beslissingen, ook als het anders loopt dan je had gehoopt, dan kijk je later vast vol trots en zelfvertrouwen terug op de geboorte van je kind en hebben jullie samen de beste start.

Leave a Reply