Op het spreekuur bespreken we hoe een normale bevalling kan verlopen, ook bespreken we hoe en wanneer je ons kan bellen als de bevalling zich aandient. De adviezen worden dan persoonlijk afgestemd. We vinden het prettig om op tijd gebeld te worden voor de bevalling zodat we je goed kunnen begeleiden. We willen benadrukken dat we nooit voor niks komen. Tijdens een eerste bezoek kunnen we zien in hoeverre de bevalling is begonnen of hoe het vordert. Ook kunnen we samen kijken welke begeleiding je op dat moment nodig hebt. Beval je niet van een eerste kind dan kan vooral het laatste deel van de bevalling snel gaan, je doet er verstandig aan ons in dat geval te bellen zodra je het gevoel hebt dat de bevalling begonnen is. Verder adviseren we je om ons in elk geval te bellen als:
  • je voordat je 37 weken zwanger bent weeën hebt of vruchtwater verliest.
  • je na 37 weken denkt dat de bevalling is begonnen, of als je gedurende twee uur (of als het niet je eerste kindje is een uur lang) regelmatige krachtige weeën hebt om de 5 minuten die een minuut duren.
  • je na 37 weken vruchtwater verliest zonder dat je daarbij ook weeën hebt. Let op de kleur van het vruchtwater. Als het vruchtwater niet helder van kleur is maar groen of bruin, bel je ons direct, ook ‘s nachts. Het kan zijn dat de baby in het vruchtwater heeft gepoept, we adviseren je dan om in het ziekenhuis te bevallen. We komen dan eerst bij je thuis kijken en verzorgen de overdracht naar het ziekenhuis. Als het vruchtwater helder is willen we ook graag weten dat je vliezen gebroken zijn, we geven je dan adviezen en we komen in de loop van de dag bij je langs voor een controle en uitleg over het verdere verloop van de bevalling.
  • je ruim helderrood bloedverlies hebt.
  • je de baby niet of veel minder dan anders voelt bewegen, bel dan altijd, dat mag ook aan het eind van de middag en ‘s avonds ook al heb je de dag erna een afspraak bij ons.
  • je ongerust bent of vragen hebt.
  Je mag ons voor bovenstaande altijd bellen op onze diensttelefoon, je krijgt dan rechtstreeks de dienstdoende verloskundige aan de lijn: 06-54276359