We adviseren je om tijdens de zwangerschap een aantal dingen voor te bereiden: Het is prettig als de ruimte waarin je gaat bevallen lekker warm kan worden. Veel ruimte is niet nodig. We vragen je het bed op een hoogte van 80-90 cm te brengen, klossen zijn te leen bij Icare. Dit om voor ons maar meer nog voor de kraamverzorgster een prettige werkhoogte te hebben. (is dit lastig te realiseren of heb je hier vragen over, overleg dan even met ons tijdens het spreekuur). Ook als je graag in bad of op de kruk wil bevallen is het prettig als er een bed is in de bevalruimte zodat je makkelijk kan gaan liggen als je daar behoefte aan hebt en waar je na de bevalling met je kindje samen kan bijkomen en uitrusten. We adviseren je er op te letten dat de ruimte waar je gaat bevallen goed toegankelijk is (denk aan trappen en smalle doorgangen). Bij twijfel kun je altijd even een foto van de situatie maken en het met ons bespreken tijdens het spreekuur. Op de kamer waar je gaat bevallen graag klaarzetten:
  • 2 emmers
  • 2 vuilniszakken
  • het kraampakket, (inhoud kraampakket:10 celstofmatjes/onderleggers, een bedzeil, een pak watten, 2 pakken grote kraamverbanden, een flesje alcohol 70%, 2 doosjes steriele gaasjes, een navelklem of cord ring, desinfecterende zeep)
  • 2 kruiken
  • 10 hydrofiele luiers
  • kleertjes voor de eerste keer (incl 2 mutsjes)
Verder is het handig om een tas voor als je naar het ziekenhuis gaat klaar te zetten, ook als je van plan bent thuis te bevallen. In de tas: kleding en toiletspullen voor jezelf (warme sokken, extra onderbroeken en een nachthemd/t-shirt om in te bevallen, schone kleding voor na de bevalling), slippers, kleertjes voor de baby (romper, pakje, sokjes, jasje, mutsje en omslagdoek), fototoestel. En een geschikt autostoeltje voor de baby. Wij hebben altijd een baarkruk bij ons.