Voor informatie en advies over anticonceptie kun je bij ons terecht, we schrijven recepten voor en plaatsen spiraaltjes, alle vrouwen zijn hiervoor welkom, dus ook als je niet bekend bent in onze praktijk of (nog) geen kinderen hebt.
Na de bevalling kan anticonceptie weer belangrijk worden. Op enig moment komt je cyclus weer op gang, wanneer dat is verschilt per vrouw. Het geven van borstvoeding kan hier invloed op hebben, het duurt dan meestal langer voor je cyclus weer op gang komt. Borstvoeding geven beschermt niet tegen zwanger worden tenzij je daarbij een aantal regels in acht neemt (zie hieronder bij LAM methode). Bedenk dat je meestal een eisprong hebt voor de menstruatie, je bent dus mogelijk vruchtbaar voordat je de eerste keer weer ongesteld wordt. Na een miskraam kun je na 10 dagen weer een eisprong hebben
De keuze voor welke vorm van anticonceptie je wilt gebruiken is natuurlijk erg persoonlijk. Hieronder een overzicht van de verschillende vormen van anticonceptie. Na een miskraam of een bevalling zullen wij je desgewenst adviseren over anticonceptie.
Zie ook www.anticonceptie-online.nl en www.anticonceptie.nl
Anticonceptie bij borstvoeding
LAM-methode. Lactatie amenorroe (LAM) is het wegblijven van de menstruatie als gevolg van de melkproductie. Dit ontstaat als de moeder op een dusdanige manier borstvoeding geeft dat de eisprong wordt tegengegaan. De voorwaarden staan op www.borstvoeding.com
Mannen/ vrouwencondoom.Is een barrièremiddel. Beschermt bij goed gebruik goed tegen zwangerschap. Beïnvloedt de cyclus en borstvoeding niet. Beschermt ook tegen infectie. Geeft het lichaam tijd om te herstellen. Wel altijd gebruiken.
De borstvoedingspil of minipil. Cerazette. Is oestrogeenvrij. Remt de ovulatie en maakt het baarmoederslijmvlies taai en daardoor bijna ondoordringbaar voor zaadcellen. Heeft geen effect op de kwaliteit en hoeveelheid borstvoeding. Moet elke dag ingenomen worden, er is dus geen stopweek. Heeft een veiligheidsmarge van 12 uur. Kan niet worden gebruikt om een menstruatie uit te stellen. Na een miskraam kun je er direct mee beginnen. Na een late miskraam (na 14 wkn.) of na de bevalling: start op dag 21(3 weken). Start je hierna sluit dan een zwangerschap uit voordat je ermee begint en gebruik 7 dagen een barrièremiddel.
Hormoonspiraaltje; Kyleena/Mirena. Spiraaltje met lage dosis progestageen. Wordt 10-12 weken na de bevalling in de baarmoeder geplaatst. Het kan een eisprong voorkomen en door een ontstekingsreactie van het baarmoederslijmvlies is geen innesteling mogelijk. Beperkt de beweeglijkheid van de zaadcellen. Geeft vaak een kortere menstruatie met minder bloedverlies. Geeft incidenteel infectie of perforatie van de baarmoeder of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Koperspiraal. Wordt na 10-12 weken in de baarmoeder geplaatst. Door een reactie van het baarmoederslijmvlies is geen innesteling mogelijk. Beperkt de beweeglijkheid van de zaadcellen. Kan toename van duur en hoeveelheid menstruatie geven. Geeft incidenteel infectie of perforatie van de baarmoeder of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Prikpil. Bevat voldoende hormonen (progestageen) om 12 weken tegen zwangerschap te beschermen. De eisprong wordt geremd bij 70% van de vrouwen. De eicel kan moeilijker in de baarmoeder komen. Het slijm van de baarmoedermond verandert waardoor het ontoegankelijk wordt voor sperma en het baarmoederslijmvlies wordt minder geschikt voor innesteling. Kan een onvoorspelbaar bloedingspatroon en stemmingsverandering geven. Na het stoppen kan het wel een jaar duren voordat er weer een nieuwe cyclus terugkomt (en je weer zwanger kunt worden). Kan verlies van botdichtheid geven. Start meteen na een miskraam en na 6 wkn na de bevalling.
Implanon. Is een anticonceptiestaafje met gereguleerde hormoonafgifte (progestageen). Geeft minder opbouw van het baarmoederslijmvlies, verdikking van het slijmvlies van de baarmoedermond en voorkomt de eisprong. Het staafje wordt onder de huid ingebracht en is 3 jaar werkzaam. Start na een miskraam direct en na een late miskraam of bevalling op dag 21.
Sterilisatie. Dit is een permanente vorm van anticonceptie. Sterilisatie is een ingreep waarbij de zaadleiders bij de man of de eileiders bij de vrouw worden doorgesneden of afgebonden. Ook bestaat er een mogelijkheid tot afsluiten van de eileiders d.m.v. de Essuretechniek. Zie ook www.fempoli.nl
Overige anticonceptie (niet geschikt in combinatie met borstvoeding)
De combinatiepil. Remt de ovulatie en maakt het baarmoederslijmvlies taai en daardoor bijna ondoordringbaar voor zaadcellen. Wordt 3 wkn. ingenomen daarna volgt een stopweek met een ontrekkingsbloeding (vaak minder dan een menstruatie). Na een miskraam kun je er direct mee beginnen. Na een late miskraam (na 14 wkn.) of na de bevalling op dag 21 (niet eerder i.v.m. kans op stollingstoornissen). Start je hierna sluit dan een zwangerschap uit voordat je ermee begint en gebruik 7 dagen een barrièremiddel (condooms). Braken en diarree kunnen de effectiviteit beinvloeden
Nuvaring. Wordt in de vagina ingebracht. Geeft hier rechtstreeks een lage dosering hormonen af en voorkomt zo de eisprong. Wordt 3 wkn gebruikt daarna volgt een stopweek met een ontrekkingsbloeding. Start na een miskraam direct. Na een late miskraam (na 14 wkn.) of na de bevalling: start op dag 21. Start je later sluit dan een zwangerschap uit voordat je ermee begint en gebruik 7 dagen een barrièremiddel (condooms).
Pleister Evra. Remt de ovulatie en maakt het baarmoederslijmvlies taai en daardoor bijna ondoordringbaar voor zaadcellen. Deze pleister plak je op je huid. 1 Pleister per week voor 3 wkn + 1 pleistervrije week. Braken en diarree beïnvloeden de effectiviteit niet.
Morning after pil. Is verkrijgbaar via de huisarts, bij de apotheek en bij de drogist en via internet ook zonder recept. Gebruik zo snel mogelijk na onbeschermde gemeenschap maar maximaal binnen 72 uur. Heeft invloed op de borstvoeding. Voedt 1 keer vlak voor inname en sla 1 borstvoeding over
Methodes gebaseerd op herkenning van de cyclus. De NPF-methode (NFP staat voor ‘natural family planning’ of ‘natuurlijke gezinsplanning’) Hierbij leert de vrouw haar vruchtbare periode kennen d.m.v. het herkennen van een aantal veranderingen in lichaamstemperatuur, (cervix)slijm of baarmoederhals. Tijdens de vruchtbare periode kan een barrièremiddel (condooms)worden gebruikt. Zie ook www.nfpnederland.nl