Goede voeding is tijdens – maar ook voorafgaand aan – de zwangerschap heel belangrijk. De baby is afhankelijk van de voeding die de moeder gebruikt. Om niet teveel aan te komen is het verstandig gezond en gevarieerd te eten. Drink voldoende, het liefst water. Vruchtensappen en frisdranken bevatten erg veel suiker. Beweeg ook voldoende.

Voor de meest recente adviezen kun je de app van het voedingscentrum gebruiken, deze vind je hier: ZwangerHap

Vitamines

Behalve foliumzuur is het tijdens de zwangerschap niet nodig extra vitamines en mineralen te slikken.
Als je toch een vitaminepreparaat gebruikt, gebruik er dan een die speciaal is bestemd voor zwangeren. Daar zit namelijk wat minder vitamine A in en wat extra ijzer en foliumzuur.

Rauw vlees

Tijdens de zwangerschap zijn sommige voedselinfecties extra gevaarlijk. Verklein de kans op toxoplasmose door geen rauw vlees te eten. Alleen verhitting doodt de Toxoplasmose parasiet. Andere bereidingswijzen zoals roken, drogen, fermenteren zijn niet afdoende. Salami en droge worst bijvoorbeeld kun je dus beter niet eten tenzij je het verhit (bijvoorbeeld in de oven op een pizza).

Rauwe melk

Voorkom een besmetting met de Listeria bacterie door geen producten gemaakt van rauwe melk te gebruiken. Kazen gemaakt van gepasteuriseerde melk vormen geen enkel probleem, zoals de meeste voorverpakte kazen uit de supermarkt. Lees het etiket. (‘au lait cru’= gemaakt van rauwe melk)

Orgaanvlees

Eet geen lever en beleg niet meer dan één boterham per dag met producten die gemaakt zijn van lever, zoals paté of leverworst. Lever bevat zeer veel vitamine A dat schadelijk kan zijn voor de baby.

Vis

Gebruik geen voorverpakte rauwe vis, zoals gerookte zalm, je loopt kans op een listeriabesmetting. Na verhitting kun je het gerust eten. Je kunt gerust rauwe vis eten als je zeker weet dat het vers is.

Vis is heel gezond, zeker ook voor zwangeren! Maar met het oog op dioxines is meer dan een portie vette vis per week onverstandig.

Vermijd het eten van roofvissen, zoals zwaardvis, snoekbaars, haai, koningsmakreel en verse tonijn. Tonijn uit blik bevat veel minder kwik en dioxines dan verse tonijn. Tot maximaal 2 porties tonijn uit blik per week is daarom geen probleem.

Cafeïne

Drink niet meer dan vier koppen koffie of andere cafeïne houdende dranken per dag. Te veel cafeïne is niet goed voor het kind.

Ijs

Als je ijs eet, kies dan voor schepijs of verpakt ijs ipv softijs. In de machines kunnen restjes melk achterblijven waar de listeriabacterie in kan zitten. Dit geldt dus ook voor bijvoorbeeld milkshakes.

In het algemeen

  • Eten voor 2 is niet nodig.
  • Afvallen/lijnen tijdens je zwangerschap is niet verstandig. Wanneer je zwanger bent en je gaat afvallen, dan kunnen schadelijke afstoffen die in je vet opgeslagen zitten via je bloedbaan bij de vrucht/baby terecht komen.
  • Als je zwanger bent en je wilt vasten, bespreek dit dan met ons. Wanneer je zwanger bent is vasten vaak niet verstandig.
  • Eet je geen vlees of vis? Let er dan op dat je genoeg B-vitamines en ijzer binnenkrijgt. B-vitamines zitten vooral in volkoren producten, aardappelen, peulvruchten, eieren en zuivelproducten. Peulvruchten en eieren zijn ook belangrijke bronnen van ijzer, net als vleesvervangers.
  • Eet je helemaal vegan, benoem dit dan bij de intake we geven je dan persoonlijk advies.
  • Eet geen vette snacks en vermijd producten met veel suiker.
  • Bewaar verse producten zoals vleeswaren en rauwkostsalades niet te lang met het oog op listeriabesmetting.

Heb je vragen of twijfel je over bepaalde producten? Vraag het ons gerust!

Leave a Reply